På Forlaget Eudors blog kan man lige nu læse en retrospektiv artikel om Kvinder i tegneserier, med fokus på Sussi Bechs stærke tegneseriekvinder gennem 35 år.
I 1985 og i mange år frem var Sussi sammen med Nikoline Werdelin næsten ene om at repræsentere kvindekønnet i tegneseriebranchen, og i en verden fuld af tegneseriefigurer skabt af mænd var Sussis stærke tegneserieheltinder Nofret, Aida Nur og Dalila den Drevne et frisk pust.
Handlekraftige kvinder
Op gennem 1980erne begyndte Sussi at blive kendt som “Danmarks kvindelige serieskaber”, ofte i artikler og interviews over temaet “kvinder laver også tegneserier”. Da Sussi i 1994 som den første kvindelige serieskaber modtog Ping Prisen, omtalte Ritzaus Bureau hende som “kendt for sine historier om handlekraftige kvinder fra det gamle Egypten.”
Flere kvinder i tegneserier
I 1997 bragte Det fri Aktuelt artiklen “Kvinde kend dit tegneseriekøn” af Jakob Høyer. Her påpegede Anders Hjorth-Jørgensen, at hvor de mandlige serieskaberes skildring af kvinder ofte begrænsede sig til storbarmede, sensuelle idealbilleder, så var der nu sket et skifte, fordi flere kvinder lavede tegneserier og flere kvinder læste dem:
“Herhjemme ses det med tegnere som Nikoline Werdelin og Sussi Bech, der med henholdsvis Café-striberne og serien om Nofret har mange kvindelige læsere. Kvindelige tegnere ser sig selv, som de er. Der er ikke så meget opstyltet omkring deres billeder af kvinder. Som kvinde er det jo ikke særligt nærende at læse om kvinder, der altid kommer galt af sted og skal hjælpes af mænd.”
Læs artiklen her: Kvinder i tegneserier: Sussi Bechs stærke tegneseriekvinder gennem 35 år.